schilderijen

boeken... en meer

Tjalf Sparnaay The Bigger Picture


Uitgeverij Waanders, februari 2024

 

auteurs: Karin van Lieverloo & Simon McKeown 

 

Tjalf Sparnaay, internationaal bekend door en geroemd om zijn iconische olieverfschilderijen van gebakken eieren, hamburgers en nog veel meer, viert in 2024 zijn veertigjarig jubileum als beeldend kunstenaar. In dit boek blikt hij terug en vertelt hij over zijn weg naar de kunsten, over zijn schildersdrift en over wat nog komen gaat.

Als je voor een doek van Tjalf Sparnaay (Haarlem, 1954) staat, gebeurt er iets met je. Het beeld dat je ziet, blijft je bij. En dat is precies waar het hem om te doen is: "Ik ben een plaatjesmaker. Ik wil plaatjes maken dat je raakt. Maar het gaat mij ook om het grotere geheel, om the bigger picture." Sparnaay wil dat je verder kijkt dan je ziet. Hij doet je beseffen dat je de dingen om je heen ook op een andere manier kunt bekijken. Humor, optimisme en positiviteit, het zit allemaal in zijn voorstellingen.

 

Nederlands/Engels
24 x 28 cm
192 pagina’s
ca. 125 illustraties
Gebonden
ISBN 9789462625266
€ 29,95

 

 Tjalf Sparnaay Delicious Paintings


Bij uitgeverij Waanders & De Kunst,17 oktober 2019. 

UITVERKOCHT

 

Door Marieke Uildriks. Met een voorwoord van Janny van der Heijden

Tjalf Sparnaay heeft zich geschaard onder de eigentijdse en internationale stroming die Hyperrealisme wordt genoemd. Sparnaay schildert alledaagse onderwerpen en blaast ze op tot megaproporties.  Dat geeft hem de gelegenheid elk detail zeer nauwkeurig te verkennen en laag voor laag te ontleden om zo tot de kern van het onderwerp te komen. “Mijn schilderijen”, zo stelt hij, “zijn bedoeld om de kijker in staat te stellen de realiteit opnieuw te ervaren, opnieuw de essentie te laten ontdekken van het voorwerp dat zo alledaags is geworden.”

Zijn Gebakken Eieren zijn iconisch en worden over de hele wereld als beeld gebruikt en nageschilderd. Sparnaay is uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende contemporaine Food-schilders ter wereld. In dit boek wordt speciale aandacht besteed aan zijn food-schilderijen van o.a. hamburgers, gebakken eieren, broodjes, ketchupflessen, friet en kreeft.

24 x 29 cm
96 pagina’s
70 illustraties in kleur
Nederlands/Engels
ISBN 9789462622760
€ 19,95

Tentoonstelling
Van 17 oktober 2019 tot en met 17 februari 2020 in Museum Jan van der Togt, AmstelveenURBAN WORKS OF ART, Tjalf Sparnaay | photographs


Published by Don't touch the Artworks, The Netherlands
120 pages Full Color, 24 x 30 cm
authors a.o. Dr. Simon McKeown,Tjalf Sparnaay

€ 24,95 

 

bestel hier het boek 'Urban Works of Art'

 

Voorwoord

Urban Works of Art gaat over herkenbare en abstrakte beelden die ik in de afgelopen jaren op reis of gewoon dwalend door de stad min of meer toevallig tegenkwam. De aanschaf van een digitale camera in 2006 veranderde en intensiveerde mijn fotografische interesse. Er waren hierdoor nauwelijks nog beperkingen, het display werkte prachtig als beeldkader en dankzij het kleine formaat had ik de camera nu altijd bij me. De verschillende series zijn in de loop der jaren vanzelf ontstaan, het ging echt om de photo fun, er ging geen enkel plan aan vooraf. Het is in die tijd ook niet de bedoeling geweest om er mee naar buiten te treden, het zou een onplezierige en remmende druk op het fotograferen hebben gelegd. De vrijheid van werken in fotografie is me erg lief en niet in het minst als tegenhanger van het schilderen dat juist wel die veel strakkere discipline in business en artisticiteit vergt.

Maar nu is het toch zo ver. Frank Bernarducci nodigde me uit om voor het eerst een fototentoonstelling samen te stellen. Het werk is naar een duidelijke signatuur toegegroeid, uitgerijpt en klaar voor presentatie. We kozen voor een brede doorsnede van artistiek urbaan beeld waarin een zowel herkenbaarheid als abstraktie zorgen voor een contemporain picturale ontdekkingsreis.

De vier in dit boek en op de tentoonstelling gepresenteerde series hebben allemaal gemeen dat ze soms in puur esthetisch fotografische en soms in overdrachtelijke zin maar altijd op de een of andere wijze works of art laten zien. De grens opzoeken tussen fotografie en schilderkunst is mij niet vreemd, zoals je kan zien in de bijna abstrakte Grafittical Archaeology en Colorfield Painting series waar het beeld op ongeveer moleculair niveau ontspringt en haar betekenisen alle kanten op kunnen. In WallFlowers speelt de tijd  eveneens een rol met herkenbaarder kunst die derden op muren hebben achtergelaten. De fijne ongepolijstte raw-kant van Urban Jungle zoomt verder uit naar een soms nog grafische maar nu ook vaak ruimtelijke weergave van het monumentale, de humor en de schaduwzijde van de imperfektie

Tjalf Sparnaay   2016

 36 pages A4 Catalogue of the show at Bernarducci Meisel Gallery New York, available on request at the gallery
Closer- het megarealisme van Tjalf Sparnaay


Bij Uitgeverij Waanders & de Kunst verschijnt op 17 januari 2015 het boek Closer- Het Megarealisme van Tjalf Sparnaay, met teksten van Ralph Keuning, Ronald Plasterk en Jan Six, ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling in Museum de Fundatie, Zwolle.
Studio Berry Slok deed de vormgeving en het boek werd gedrukt bij Èpos Press. 162 pagina's, full color. Prijs €24,95. Verkrijgbaar in de boekhandel en in het museum.

Bestel het boekGetting Closer, een documentaire film van Hester Hagemeijer over het werk van Tjalf en zijn drijfveren.


De film Getting Closer vertelt het verhaal van Tjalf Sparnaay’s gedrevenheid om iets bijzonders te schilderen en te zijn. Paradoxaal genoeg kiest hij daarvoor juist alledaagse onderwerpen  die nog nooit eerder op zo’n megarealistische manier geschilderd zijn.

We kijken in het atelier over zijn schouder mee naar hoe hij werkt. In het Rijksmuseum vertelt hij over zijn inspiratie door de Nederlandse schilderkunst uit de 17e eeuw, we volgen hem op tentoonstellingen en openingen in Nederland maar ook in New York waar hij ons over een gevonden Colablikje en zijn fascinatie voor het imperfecte vertelt.

Aan het woord komen o.a Jan Six, Ronald Plasterk en Ralph Keuning.

Getting Closer brengt ons dichter bij het werk van Tjalf Sparnaay, dat zich in collecties over de hele wereld bevindt. Hij wordt gerekend tot een van de belangrijkste hyperrealistische schilders van het moment.
De muziek bij deze documentaire is speciaal hiervoor door hem geschreven en uitgevoerd.

Bekijk de DVD box, fillmstills en making of.


CD out of the blue, release april 2014


The cd 'out of the blue' with Rob jacobs, tenor sax and Tjalf Sparnaay, grand piano contains very atmospheric cool jazz. All compositions are genuine and recorded live in Studio 2A, Hilversum, Holland.

Facebook

CD on iTunes
CD on amazon.com

CD in box: bestel hier


Exactitude/Hyperrealist Art Today


Op het omslag is afgebeeld het schilderij Girl with a pearl earring in Plastic uit 2003, 75 x 60 cm, olie/doek

In 2009 kwam in samenwerking met PlusOne Gallery het boek 'Exactitude, Hyperrealist Art Today' uit, een standaardwerk uitgegeven door Thames & Hudson en geschreven door John Russell Taylor. Sparnaay's werk wordt hierin uitgebreid belicht en staat ook op het omslag. Het beschrijft en illustreert het werk van een vijftiental hedendaagse internationale hyperrealisten en is de opvolger van het veel geprezen standaardwerk 'Photorealism' door Louis K. Meisel, New York.


Mega-Realism


Uitgegeven in 2002 ter gelegenheid van 5 jaar Tjalf Sparnaay Gallery, Amsterdam
144 pagina's Full Color, uitverkocht.